Brief Nedir? Nasıl Hazırlanır?

 Brief Nedir? Nasıl Hazırlanır?

Ekibinize ya da dönemsel olarak çalıştığınız kişilere aylarca emek verip ortaya çıkardığınız proje fikrini nasıl anlatırsınız? Projeyi hayata geçirirken hayallerinizi ve hedeflerinizi en iyi şekilde görebilmek için nasıl bir yol izlemelisiniz? İçeriğimizi okuyarak bu soruların yanıtlarını bulabilir brief nasıl hazırlanır öğrenebilirsiniz.

İlk Adım: Brief Nedir?

Brief kısaca bir durumu ana hatlarıyla ve kısaca özetlemek anlamına geliyor. Özellikle projeler ve fikirler üreten dijital sektörlerde proje sahibinin hazırladığı brief metni, ekibi yönlendirerek departmanlara nasıl bir yol izlemesi gerektiğini gösteriyor. Hedef kitleden ana fikre, verilmek istenen mesajdan kullanılması gereken dile kadar işin ana hatlarının çıkarıldığı brief metinleri, ne kadar detaylı olursa ekibin de işi o kadar kolaylaşıyor. Hemen hemen her sektörde işleri kolaylaştıran brief, içerik pazarlaması projelerinde de en çok yazarların ve editörlerin en doğru şekilde yönlendirilmesine olanak tanıyor.

Başlamadan Önce: Brief Vermek Neden Önemlidir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi brief, projenin hayata geçirilmesi aşamasında işleri ve iletişimi yola koyan bir etken oluyor. Detaylı brief vermek sadece ekip arkadaşlarınızın değil sizin de işinizi kolaylaştırıyor. Brief vermek çalışma süresince her iki tarafı da yıpratan revizyon süreçlerinin önüne de geçiyor ve revizyonları minimuma indiriyor. 

 Süreçlerin kısalıp kolaylaşmasına ve hedeflenen projenin en doğru şekilde hayata geçirilmesine olanak tanıyan brief metni ile hazırladığınız projenin çerçevesini çizebilirsiniz. Böylece projede çalışacağınız kişiler projenin çerçevesini en net şekilde görebilir. Siz de:

– “Sizce bu kelimeleri kullanmak doğru olur mu?”

– “Bu başlık markanın vizyonuna uygun mu?”

– “İçeriklerin uzunlukluları yeterli olmuş mu?”

– “Satışa da yönlendirme yapalım mı?” ve daha onlarca sıkıcı soruyla uğraşmak zorunda kalmadan işlerinize odaklanabilirsiniz. 

Özellikle yaratıcı işlerde markaların pek çoğu ajanslarla çalışmayı tercih ediyor. Siz de projeniz için kendi ekibinizin dışında yeni kişilerle çalışacaksanız bu ekibin markanızı tanımasını da brief metinleriyle sağlayabilirsiniz.  

Ön Hazırlık: Brief Şablonu

Bir süredir stratejisini oluşturduğunuz ve her ayrıntısını ince ince düşündüğünüz içerik projesini hayata geçirmek için çalışmalara başladınız. Dolayısıyla bir brief şablonu hazırlamanız gerekiyor. Doğrudan brief’i hazırlamak yerine öncelikle bir şablon oluşturup brief’te nelere yer vermeniz gerektiğini listeleyebilirsiniz. 

Brief şablonunuzu hazırlarken aşağıdaki başlıklardan projenize uygun olanlarını kullanabilirsiniz:

-Proje adı,

-Proje amacı, hedefi ve ana fikri,

-Proje sahibi markanın kimlik ve iletişim dili bilgileri,

-Markanın rakipleri ve benzer projeleri,

-Projeye ilham alan örnek işler,

-Projenin hedef kitlesi,

-Projenin iletişim dili ve tonu,

-Projeye özel notlar,

-Projenin tamamlanmasını hedeflediğiniz tarih. 

Hadi Başlayalım: İçerik Projeleri İçin Brief Vermek

Elbette ki bir reklam filmi ile blog projesinin brief metinleri aynı olmuyor. İçerik projelerinde hedef yazar ve editörleri yönlendirmek olduğu için brief’lerde ağırlıklı olarak içerik pazarlamasında kullanılan teknik detaylar, içeriklerin yazım ve anlatım diliyle ilgili ipuçları veren açıklamalar yer alıyor. İçerik projesinin ana hatlarının çizildiği bir brief metninde; proje sahibi marka, proje ve projedeki içerikler özelinde bilgi verilmesi gerekiyor.  

Marka Hakkında Bilgilendirme

Bir projeyi anlamak için öncelikle o projenin sahibi olan markanın dilini, vizyonunu, hedef kitlesini, rakiplerini, daha önce yaptığı çalışmaları bilmek gerçekten önemli. Proje çalışanlarının markanın çizgisinden uzaklaşmaması adına brief’e marka ile ilgili olabildiğince detay eklemekte fayda var. Aksi halde kendinizi normal şartlarda sıradan olacak ancak marka özelinde hiç de hoş karşılanmayacak ifadelerin revizyonları ve sıkıntıları ile uğraşırken bulabilirsiniz. Eğer markanın kendini anlattığı bir brandbook’u, sunumu varsa sadece bu dosyaları da iletmeniz yeterli. 

Proje Detayları

Projede kullanılacak içeriklerin türleri, içeriklerin yayınlanacağı mecralar, bu projede hedeflenen durumlar ve proje özelinde hedeflenen kişiler bir içerik projesi brief’inde mutlaka yer almalı. Kimi projelerde çoklu kanallar ve içerik türleri yer alabiliyor. Bu durumda da her türe ve mecraya özel brief vermek daha sağlıklı oluyor. 

Projede Kullanılacak İçeriklerin Özellikleri

Geldik en önemli aşamaya. İçerik projelerinin brief aşamasında belki de en gerekli kısım hazırlanacak içeriklerin özelliklerinin anlatıldığı kısım desek hiç de abartmış olmayız. Hatta kimi durumlarda projenin hazırlanma aşamasına dahil olmayan yazar ve editör grubunu yönlendirmek için sadece içerikler özelinde hazırlanan brief’ler dahi hazırlanabiliyor. Peki, bu brief’lerde içeriklerin hangi özelliklerinden bahsedilmesi gerekiyor? Hemen sıralayalım:

-İçeriklerin ana başlıkları ve ara başlıklarına özel notlar,

-Anahtar kelimeler ve bu kelime grupların kullanımı,

-Link bağlanacak kelimeler ve ilgili URL’ler,

-Zaman çekimi, 

-Hitap dili ve iletişim tonu,

-Call to action kullanımı,

-Mutlaka kullanılması ya da asla kullanılmaması gereken ifadeler.

Tüm bu ara başlıkların altını en net şekilde doldurarak içerik projelerinizi üretimden yayınlanma aşamasına kadar sorunsuzca tamamlayabilirsiniz. Henüz bir projeniz yoksa markanız için etkileşimi yüksek bir içerik stratejisi hazırlamamız için bizimle iletişime geçebilir, planlamadan üretime, denetimden yayınlamaya kadar tüm süreçlerde Punto’dan destek alabilirsiniz.

 

Paylaş:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: